Voederschema All In One

Hoe de All in One mengeling te gebruiken per seizoen.

Vliegseizoen, oude duiven:

  • Vitesse, de vluchten tot 300 km,  meng ik 10 tot 20 % gerst bij. Je zou ook kunnen geven 10 tot 15 % gerst en 5% paddy.
    De duiven moeten alles opeten voordat ze nieuw voer krijgen.
  • Midfond/eendaagsefond, de vluchten van 300-700 km, in deze fase schakel ik over naar het volledig verstrekken van de all in one mengeling. Per dag ververs ik het voer dan wel 2 keer. Ze hebben dus nog niet alles opgegeten als er alweer nieuw voer verstrekt wordt. Het voer dat overblijft gaat of naar de partner-duiven of naar de zomerjongen.

Vliegseizoen, jonge duiven:

  • Tot 300 km, zie vitesse oude duiven. De jonge duiven houd ik iets krapper dan de oude duiven omdat ze anders niet zo goed zullen luisteren.
  • Boven 300 km, all in one mengeling zonder gerst
Voor zowel de oude als jonge duiven geldt dat wanneer zij na de training binnenkomen er een geringe hoeveelheid van het mengsel: pinda’s  (60%) – kaas (30%) – schapenvet (10%) klaarligt.
Dit maak ik in de keukenmachine, ze krijgen hiervan ongeveer 2 tot 4 gram per duif per dag. Praktisch zal dit ongeveer 1 theelepel per duif per dag zijn. Het schapenvet dat ik verwerk moet bewaard worden in de diepvries, dit omdat deze vorm van schapenvet niet behandeld is met anti-oxydanten.
Na verloop van tijd weten de duiven dit en is dit een extra stimulans om ze binnen te krijgen. Mede hierdoor loopt het schema van de duiven die hierna moeten trainen niet in de war.
Extra pinda’s geef ik dus niet. In de all in one mengeling en het genoemde mengsel van kaas/pinda’s/schapenvet zit voldoende.
Wanneer de duiven worden ingekorfd voor een vlucht met 1 nacht mand haal ik het voer weg op de dag van inkorving zo tegen 10 uur. Als ze langer in de mand zitten, staat ook op de dag van inkorving het voer tot hun beschikking.

Ruiperiode:

  • 80% all in one, 10% gerst, 10% paddy. Houd het gewicht van de duiven in de gaten en laat ze niet vervetten.

Wintertijd:

  • De rui is nu bijna voorbij, de voeding bestaat nu uit: 50% all in one, 25% gerst en 25% paddy. In deze periode meng ik ook wortelen door het voer. Fijn gesneden of vermalen in de keukenmachine kan allemaal. Duiven eten wortelen niet graag. Vaak geef ik de duiven de helft wortelen en de helft van de genoemde wintermengeling. Pas als de wortelen op zijn, geef ik ze nieuw voer.

Kweekperiode:

  • Als de jongen uitkomen uitsluitend all in one (100%) Tijdens het koppelen en in de tijd dat er gebroed wordt geef ik de vitesse-mengeling. 1 keer per 3 dagen krijgen de kwekers de kaas/pinda’s/schapenvet in de genoemde hoeveelheid.

Voeding partner duiven, gedurende vliegseizoen:

  • De weduwduivinnen of weduwnaars die thuis blijven om de partner op te vangen, goed op gewicht houden met een mengeling van: 50% all in one en 50% gerst.

Vitaminen, de meningen zijn hierover verdeeld. 1 keer per week kan zeker geen kwaad. Deze zou ik over het voer geven zodat niets verloren gaat.