Referenties

Natuurlijk kunnen wij u ook een greep presenteren, uit wat Koopman duiven op andere hokken presteren, intussen zijn de eerste prijzen en titels die dit ras behaald hebben, niet meer te tellen.

Hier enkele “pareltjes”:

De beste doffer van Nederland 2007 in de competitie WHZB, de „907 van  Amore`s Dirk“. NL-04- 4155907 van Cor Leytens uit Oostelbeers, heeft een originele Koopman doffer als vader, de „Amoré´s Dirk“ NL-02-2173502, een zoon van „Kleine Dirk“ X „Amoré“.
De superduivin „Solange“ NL-07-1817923, van G. en S. Verkerk uit Alphen aan de Rijn, die goede papieren heeft om 1e nationale as-duif As-duif in eveneens de comp.  WHZB te worden, heeft als moeder een Koopman duivin, de  „ Magic Amoré“, een dochter van  „Amoré“. Zij werd twee jaar geleden in Ermerveen verworven en intussen als moeder van 5 Top 10 npo-klasseringen! Dit jaar wonnen kinderen van “Magic Amoré“: 1e npo Argenton; 5e npo Bourges; 7e npo Argenton; 8e npo Argenton; 10e npo Bourges; 11e npo Bourges; 12e npo Chateauroux; 13e npo Bourges!
Ook Jacob Poortvliet uit Surhuizum heeft dit jaar een wonderduif, „Magic Wonder“ NL-06-1521428. Zijn beste prijzen: 1e Heteren tegen 27931 duiven; 1e Duffel tegen 11692 duiven; 2e Boxtel tegen 6880 duiven; 2e Boxtel tegen 2507 duiven; 8e St. Quentin tegen 3437 duiven. De vader van „Magic Wonder“ stamt uit een kleinkind van „Branco“, die gelijktijdig ook een kleinkind van „Gentil“ is. De moeder stamt uit een Lindelauf doffer met een dochter van het stamkoppel van Marijke Vink, eveneens een Koopman!
Vervolgens de  „Rick“, NL-07-4291066, van de Gebroeders Limburg uit  Zuidveen. Hij is met recht ook een uitzonderlijke duif en heeft als jarige doffer een lijst gepresenteerd die in Nederland dit jaar als uniek mag worden betiteld.
Op alle tot nu toe gehouden 4 npo vluchten vloog hij aan de kop. Naast twee teletekst noteringen, 1e npo Orleans tegen 6469 duiven en een 4e npo Blois (1e prijs in rayon) tegen ca. 5300 duiven vloog hij nog een eerste op de npo vlucht Chantilly in rayon 9 van de afdeling Friesland tegen 1882 duiven en nog de 18e op de npo vlucht Ablis in het rayon tegen 1253 duiven.
„Rick“ is nagenoeg een 100% Koopman. Hij stamt uit de „Paco“ NL-05-1862313, een geschelpte top-kweker van J. D. Poortvliet. De vader van „Paco“, de NL-02-5255387, is een kleinkind van „Branco“ (Koopman) en komt via P. Veenstra. De moeder van „Paco“, de NL-04-1310900, is een kleinkind van „Kleine Dirk“.
De  „Ringlosen“ familie van Günter Prange:
De bijzondere successen van de familie Koopman uit Nieuw Amsterdam waren ook Günter Prange uit het naburige stadje  Meppen in Emsland niet ontgaan. Günter had zich in de 80-er jaren met zijn Delbar duiven naar de absolute top in Duitsland gevlogen en was op zoek naar geschikt kruisingsmateriaal voor zijn indertijd sterk ingeteeld as-duiven familie. Hierover Günter: „Met mijn Delbars was ik toen kweektechnisch behoorlijk aan het einde van mijn mogelijkheden aanbeland. Bijna alles stamde af van een doffer, een koppel. Veel probeersels van Belgische en Duitse kampioenen hadden niet het gewenste resultaat gebracht. De Koopman duiven met hun bijzondere kracht op de midfond- en eendaagsefondvluchten leken mij ideaal om mijn kompas-sterke Delbars nog sneller te maken. In die tijd haalde ik mij duivenvoer bij de Koopmannen in Nieuw Amsterdam. Telkens wanneer ik Cornelis en later ook Gerard naar een paar jonge duiven uit de beste lijnen vroeg, was het Antwoord hetzelfde, ja, natuurlijk, maar op dit moment is er niets beschikbaar! Ik hield vol en in de zomer van 1994 vertelde Gerard mij dat i.v.m. de grote vraag er in de herfst een complete ronde late jongen verkocht zouden worden welke speciaal voor deze verkoop nog gekweekt zou worden. Op deze verkoop wilde ik toeslaan.
Ik liet mij door Gerard informeren naar de beste verervers van het hok en hij raadde mij de nakweek aan van de „Beatrixdoffer“, de „De Zitter“ en van „Ons Louis“. Ik kocht toen op deze verkoop van deze drie toppers een jong. Helaas waren deze drie piepers ook de duurste van de verkoop, maar inmiddels hebben zij zich meer dan terugbetaald.
 De „959“, NL-94-2227959 (uit Beatrixdoffer X Dcht. „Eric“) ontwikkelde zich tot een prachtige, blauwe doffer en werd de stamvader van de moderne Prangeduif. Gekoppeld met een dochter van de „722“ (Broer „721“ en „207“, Prange-stamduiven van het ras Delbar) gaf hij meteen de „146“, een topper, die de 1e prijzen aan de lopende band naar Meppen bracht. Toen deze crack gestolen werd, kwam natuurlijk zijn broer, welke Günter vergeten had een ring aan te schuiven, logischerwijze in de kweek en hij zou vader, groot- en overgrootvader worden van een heel peloton as-duiven. Zijn wel meest bekende zoon is de „802“, 1e  Asvogel der BRD, zo heet dat in Duitsland! Later zou hij onder de naam „Eurostar“ bij Werner Stellermann furore maken. Opmerkelijk is de kweekwaarde van de dochters van de “Ringlosen” op verschillende hokken werden verscheidene dochters van dit fenomeen al moeder van:  4e as-duif Duitsland (K. Becker); 1e as-duif Duitsland (Beumer/Sandbothe) en 1e as-duif Duitsland  (T. v. Ravenstein). Een andere seriewinnaar uit de „959“, dit maal met een duivin van  André Bellens, was de beroemde  „330“ met 8 eerste prijzen tegen grote aantallen duiven!
De tweede duif, de „577“, (uit „Ons Louis“ X zus „Eric“) een zus van „Branco“, heeft in de stam Prange ook haar sporen nagelaten.  Als Partner van de „Ringlosen“ werd zij o.a. moeder van de „1009“, 2e as-duif Duitsland, de  „924“ (moeder as-duif  K. Becker) en van de topkweker van het hok Prange, de „36“, die al vader van meerdere eerste prijswinnaars (waaronder 1e as-duif van de maand mei in Duitsland) werd.
De derde duif van de eerste investering was een dochter van de „Zitter“. Günter zag haar niet graag i.v.m. haar grootte („Een duif als een kip“) en werd daarom totaal onderschat.  Afgegeven nakomelingen hebben echter op vele hokken hun klasse bewezen bewiesen!
Intussen vindt ieder jaar wel een duif haar weg van Ermerveen naar Meppen en Günter en Gerard zijn goede vrienden geworden!